Peuters en kleuters

We (Nazareth Foundation Malawi) zijn de afgelopen jaren druk in de weer geweest met een schooltje voor peuters en kleuters. Men noemt dit hier de nursery. De nursery is geen onderdeel van het reguliere onderwijs. Dat begint pas met zes jaar met de basisschool. Voor kinderen die de eerste zes jaar alleen maar thuis zijn geweest, valt het echter niet mee om dan de hele dag op een stoeltje te zitten. De nursery bereidt de kinderen daar in elk geval op voor.

In 2019 werden de nursery’s geleid door vrijwilligsters. Spelmateriaal was er niet dus er werden vooral liedjes gezongen en versjes geleerd. Ik heb daar destijds een kort filmpje over gemaakt.

zijn we drie jaar verder. Er zijn nu twee nursery’s die gerund worden door juffen die in dienst zijn van de stichting. Ouders betalen een kleine bijdragen aan de stichting en we hebben een heleboel “tientjesdonateurs” die maandelijks € 10 doneren. Een deel van dit geld wordt gebruikt om de kinderen van ouders die het niet kunnen betalen, naar de nursery te laten gaan.

Via kleuterscholen in Nederland hebben we heel veel kleutermateriaal gekregen. Maar ja, je kunt wel materiaal hebben maar als je niet weet wat je ermee aan moet, heb je nog niks. Dank vooral aan Diana Roeten die drie maanden hier is geweest om de juffen wegwijs te

maken in het kleutermateriaal en vooral ook om hen te leren spelen. Een puzzel maken is voor ons een makkie maar als je het nooit gedaan hebt of gezien hebt, weet je niet wat je ermee moet. Ook zijn de juffen op cursus geweest. In plaats van alles klassikaal te doen, wordt er nu ook veel in kleine groepjes gespeeld. Zeer noodzakelijk als je bedenkt dat de jongsten twee zijn en de oudsten bijna zes. Klinkt logisch maar ja, bedenk het maar eens.

Een van de nursery’s is bij de Tiyende Pamodzi oftewel de nieuwe meisjesschool (daarover later meer). Eigenlijk bedoeld voor de kinderen van de meisjes die zelf al een kind hebben en nu op de meisjesschool zitten. Maar het zijn vooral ook de kinderen uit de omliggende dorpen die komen. Een tweede nursery is vlak bij de thuishaven van de Nazareth Foundation. In het gebouw van de School of Dreams (een project dat door een grote organisatie is gestart maar jammer genoeg niet verder is opgepakt). Het gebouw is erg verouderd en er zijn plannen om in de buurt een nieuw gebouw neer te zetten. (Met dank aan de stichting “Jos en Mien Kersten-van Lier”.) De aankoop van de grond is gaande en het ontwerp is klaar

Ik heb ook nu weer filmopnames gemaakt. We zijn naar beide nursery’s geweest. (Herm had in no time een alleraardigst kereltje op z’n schoot.) Leuk ook om het verschil in dynamiek te zien en heel fijn om te zien dat er zulke grote stappen zijn gezet! Ik ben dan wel bestuurslid maar het echte werk gebeurt hier in Malawi door Ineke!

Ik heb een kort filmpje gemaakt om aan te laten zien hoe de nursery school de afgelopen drie jaar veranderd is.

Klik hier voor de link.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s